• donderdag 28 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nooit waren er boeken volledig gewijd aan het koloniale verleden en slavernijverleden van Rotterdam, nu zijn er drie

| ad.nl | Door: Adrianne de Koning

Drie boeken over het koloniale verleden en slavernijverleden van Rotterdam worden eind deze maand overhandigd aan burgemeester Aboutaleb en oud-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin. Die drie boeken komen voort uit het onderzoek dat het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) de afgelopen twee jaar in opdracht van de gemeente Rotterdam heeft gedaan naar dit beladen onderwerp. 

Wijntuin had toen zij nog voor de PvdA in de gemeenteraad zat, gevraagd om dit onderzoek. Het KITLV voerde met andere, voornamelijk Rotterdamse, onderzoekers de opdracht uit, waarbij zij onder meer putten uit de bronnen in het Stadsarchief Rotterdam. Deze zomer is het onderzoek afgerond.

Relatie
met heden

Onder andere een romanschrijver, een rapper, een stadsdichter, een straatkunstenaar, een chef-kok, een sociaal-cultureel werker en een fotograaf geven in het boek Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging hun kijk op de tegenstellingen en uitdagingen in het Rotterdam van deze tijd, met z’n vele culturen. 

Het koloniale verleden van Rotterdam is het eerste boek dat aan dit onderwerp gewijd is, aangevuld met reflecties over de betekenis van dit verleden in het multiculturele Rotterdam van vandaag. Rotterdam in slavernij laat zien welke Rotterdammers betrokken waren bij de slavernij. Eén op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders in de familie.  

Verbondenheid

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb stelde eerder

dit jaar bij Keti Koti, de herdenking van het afschaffen van de slavernij, dat het goed is na te denken over het verleden ‘en de wijze waarop sommigen tot helden werden verheven’. Maar, zo was zijn oproep, de huidige generatie moet niet als schuldige worden aangewezen voor de afschuwelijke daden van toen. ,,We moeten niet mensen uit elkaar drijven. Ook al lijkt het soms alsof het verleden verdeeldheid zaait, er is meer dat ons verbindt: het besef dat niemand wordt geboren om het bezit te zijn van een ander. Verdeeldheid zal ons niet goed doen. Verbondenheid wel.’’

Rotterdam besloot recent vijf nieuwe Rotterdamse straten de namen te geven van strijders tegen slavernij en koloniale overheersing in Suriname en de Nederlandse Antillen. Die naar een idee van Rotterdammer Simão Miguel.

 

| ad.nl | Door: Adrianne de Koning