• vrijdag 19 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MINISTER RABIN PARMESSAR & DE EUROPESE UNIE GEFELICITEERD

| FB | Door: LEENDERT DOERGA

“BINNENKORT LABTESTEN VOOR GROENTEN EN FRUIT.”

Het zal binnenkort mogelijk zijn in Suriname , bij het Viskeuringsinstituut (VKI) , LABORATORIUMANALYSES te doen voor groenten en fruit. Dit zei minister Rabin Parmessar van LVV onlangs aan de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten (VEAPS) . De benodigde apparaten die zijn opgeslagen op het terrein van het ministerie, zullen overgeheveld worden naar het modern gebouw van het VKI. Het testen kan in september starten.De instrumenten zijn al getest, alleen nog de hulpmiddelen zoals chemicaliën moeten nog uit het buitenland worden gehaald.

..”Het is niet alleen voor de landbouwer van belang, maar voor de hele bevolking.

ONS VOLK HEEFT RECHT OP VEILIG VOEDSEL ” ,zegt Umar Taus , voorzitter van VEAPS.

TAUS:…” dat met de VOORTVARENDHEID die de minister aan de dag legt, Suriname zal kunnen voldoen aan de verscherpte EU –maatregelen voor EXPORT van groenten en fruit…..”
Overgenomen uit DWT, editie 15 augustus 2019.

VOEDSELVEILIGHEID EN MINISTERIËLE VOORTVARENDHEID.

Dat er heel veel pesticiden worden gebruikt binnen de landbouwsector is sinds de jaren 80 algemeen bekend, zegt voedseltechonoloog Ricky Stuttgard. Surinaamse deskundigen hebben vaker aan de bel getrokken over het OVERMATIGE gebruik van pesticiden in de landbouwsector. Desondanks heeft niemand hierop gereageerd.

Reeds in oktober 2017 heeft de Europese Unie

het bestrijdingsmiddel GLYSOFAAT verboden. In Suriname wordt jaarlijks bijkans 44 liter glysofaat per hectare gebruikt.
In Guyana is het 7 tot 8 liter per hectare. Nu zien wij dat wederom onder DRUK van de Europese Unie er ad hoc spoed maatregelen genomen worden om de EXPORT van groenten en fruit te redden, door LVV met de meeste voortvarendheid wederom INCIDENTEEL beleid wordt uitgevoerd.

KNUFFELBELEID VAN OPEENVOLGENDE LVV-MINISTERS.

Er is nog nooit een geinstitutionaliseerd beleid gevoerd om voedselveiligheid en voedselzekerheid DUURZAAM voor zowel de EXPORT als voor 600.000 burgers van dit land te garanderen. Ministers op LVV komen en gaan : juristen, economen, agro –deskundigen , maar er is op LVV nog nooit een MASTERPLAN voor duurzame agrarische ontwikkeling op schrift gesteld en uitgevoerd. Ook NOOIT een MASTERPLAN voor importvervanging van voedingsmiddelen op schrift gesteld.

Ook de organisatie en instellingen om beleid op dit gebied uit te voeren ontbreken op LVV o.a. een voedsel onderzoek laboratorium, voor research ,onderzoek en controle.

Dat MACHTHEBBERS en beleidsmakers op LVV NU pas , met spoed en ad hoc een L.V.V-LABORATORIUM voor het testen van groenten en fruit operationeel zullen maken, zegt heel veel over de ex ministers van LVV die aldaar op de “MINISTER” stoel hebben gezeten.

RICKY STUTTGARD (voedseltechnoloog).

…” Jaren terug ( 2005) had de Europse Unie de warme vis uit Suriname OOK geweigerd vanwege de kankerverwekkende stoffen die zij in de warme vis had geconstateerd. Toen had de overheid ook stappen ondernomen,omdat het een vereiste van de Europese Unie was,terwijl het VOLK IN SURINAME NOG STEEDS GEBRUIK MAAKT van de warme vis die op dezelfde wijze wordt bereid. Het volk wordt hier OOK vergiftigd en daar kijkt niemand naar….., “ aldus Stuttgard in Suriname Herald ,editie 21 juli 2019. 

LEENDERT DOERGA.

| FB | Door: LEENDERT DOERGA