• zondag 17 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GEEN CANNABISTOERISME MEER IN AMSTERDAM POST-CORONAVIRUS

Datum: 17 Jan 2021 | Bron: United News | Door: Redactie

Het is geen geheim dat de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad, samen met veel plaatselijke bewoners, simpelweg genoeg heeft van ‘de aantrekkingskracht van Amsterdam als vakantieoord voor softdrugtoerisme’, zoals Halsema schreef in een recente brief aan haar gemeenteraad.

In haar nieuwe plan welke naar verachting zal worden aangenomen, luidt haar voorstel dat de verkoop van marihuanaproducten alleen aan Nederlandse staatsburgers en inwoners van Nederland zal worden toestaan.

Vooraf aan de Covid-19 lockdowns, trokken de eufemistisch genoemde coffeeshops, samen met de beroemde rosse buurt, meer dan een miljoen bezoekers per maand – meer dan de permanente bevolking. In 2019 werd Nederland door in totaal 46 miljoen mensen bezocht, waarvan de meesten naar Amsterdam kwamen en velen cannabis kochten en rookten in de marihuanawinkels.

Genoeg is genoeg

“In een poging om het groeiende aantal goedkope ‘drugstoeristen’ en de georganiseerde misdaad aan te pakken, is de Nederlandse stad van plan om de verkoop van marihuana aan buitenlanders in haar beroemde coffeeshops te verbieden”, schrijft The New York Times.

Dit keer steunen de officier van justitie en de politie de stap van de burgemeester. En hoewel het bedrijfsleven, met name in het stadscentrum, zich in het verleden verzette tegen drastische controles, heeft ook deze zich bij hen aangesloten. Hun houding positie is versoepeld, omdat veel ondernemers de reputatie van Amsterdam, als zijnde de plek voor onbeperkte toegang tot seks en drugs, willen veranderen.

In deze stad, bekend om zijn liberale houding ten opzichte van drugs en de rosse buurt, is er een behoefte om zowel de stroom jonge toeristen te beheersen die enkel arriveren met de bedoeling om marihuana te roken, alsook om de criminele organisaties achter de drugshandel te ondermijnen.

“We kunnen een open, gastvrije en tolerante stad zijn, maar ook een stad die het leven van criminelen moeilijk maakt en het massatoerisme vertraagt”, aldus burgemeester Halsema.

Het voorstel volgt het voorbeeld van andere steden in het zuiden van Nederland, waaronder Maastricht en Den Bosch, die ondervonden dat hun coffeeshops overbelast raakten door bezoekers uit Duitsland, Frankrijk en België, en als gevolg daarvan al toeristen uit de coffeeshops in hun steden hebben geweerd.

Tijdens haar campagne om het feit te veranderen dat Amsterdam, @visitholland, vooral bekend staat als ‘een plaats van softdrugstoerisme’ en een toevluchtsoord voor cannabisgebruikers over de hele wereld, heeft de burgemeester herhaaldelijk gezegd dat de cannabishandel ‘te groot en oververhit’ is geworden. In plaats daarvan wil ze de stad doen terugkeren naar haar internationale bekendheid als een van de mooiste ter wereld, met meerdere andere eersteklas attracties.

De winkels mogen open blijven tijdens de COVID-19 pandemie, maar klanten moeten hun aankopen mee naar buiten nemen.

Een on-eindigende en alsmaar groeiende vraag

Ondanks officiële inspanningen om andere toeristische activiteiten te promoten en om het aantal hotels en Airbnb-verhuur onder controle te houden, is de vraag naar cannabis jaar op jaar blijven groeien, waarbij ‘cannabistoeristen’ vooral in het stadscentrum ene overlast zijn.

Amsterdam wil de bezoekersstroom verminderen en de levenskwaliteit voor haar bewoners verbeteren. De ondraaglijke massa aan budgettoerisme is in de loop der jaren explosief toegenomen, doordat goedkopere vluchten het tot een populaire weekendbestemming hebben gemaakt.

“Amsterdam heeft, net als Barcelona en Venetië, een steeds moeilijkere relatie met veel van dergelijke bezoekers, waaronder de klachten dat ze onder meer historische wijken overspoelen en dat de op hen gerichte kortlopende huisvesting leidt tot woningtekorten voor lokale bewoners”, aldus de New York Times.

Volgens onderzoek in opdracht van de lokale overheid, was voor 57% van de buitenlandse bezoekers een bezoek aan een coffeeshop een ‘zeer belangrijke’ reden voor hun komst. “Coffeeshops, vooral in het centrum, draaien grotendeels op toeristen”, zei Halsema. “Door de toename van het toerisme is de vraag alleen maar toegenomen”, wat weer heeft geleid tot harddrugscriminaliteit.

Meer dan seks en drugs

Terwijl de ineenstorting van het toerisme door de pandemie het budget van de stad heeft geraakt, is de burgemeester van Amsterdam vastbesloten haar campagne voort te zetten. Zelfs als het een groot aantal potentiële feestvierders zou ontmoedigen als deze van de freewheelende marihuanahandel worden uitgesloten. “Amsterdam is een internationale stad en we willen toeristen verwelkomen, maar we willen toeristen die komen voor de rijkdom van de stad, voor haar schoonheid, voor haar culturele instellingen”, vertelde Halsema aan de Nederlandse publieke omroep.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft Nederland 570 coffeeshops, waarvan 166 (30%) in Amsterdam. Sinds de jaren zeventig tolereert de Nederlandse overheid deze instellingen. Met name Amsterdam heeft de cannabiscultuur gepromoot met diverse activiteiten, zoals het organiseren van het Cannabis Cup-festival gedurende decennia.

Bestrijding van georganiseerde drugscriminaliteit

Dankzij de ‘laissez fair’-houding zijn de coffeeshops een belangrijke toeristische attractie geworden, met vaak duistere en machtige belangen achter de schermen.

Het nieuwe plan dat vorige week aan de gemeente Amsterdam werd gepresenteerd, is gericht op het aanpakken van de stroom aan harddrugs en de georganiseerde misdaad die verband houdt met de marihuanahandel. “Ik wil de cannabismarkt verkleinen en beheersbaar maken”, schreef de burgemeester. “Een ingrijpend plan, maar ik zie geen alternatief.”

De officiële studie geeft aan dat van de 166 coffeeshops met een vergunning in Amsterdam, volgens het nieuwe plan 68 voldoende zouden zijn om de lokale vraag te ondersteunen.

Ondanks de legaliteit van coffeeshops, is –zeer tegenstrijdig- de productie van cannabis en de levering ervan in Nederland altijd illegaal geweest. Tegelijkertijd was het bezit van minder dan vijf gram (0.18 ounces) in 1976 gedecriminaliseerd onder een zogenaamd ” tolerantie “beleid.

Studies hebben aangetoond dat het toerisme sterk zou afnemen als de toegang tot de coffeeshops aan buitenlanders zou worden geweerd. Maar voor de burgemeester, die vastbesloten is om de sector opnieuw vorm te geven zodra de crisis afneemt, is het een redelijke prijs die betaald wordt voor het te tolerant zijn in het verleden.

NEDERLAND

Datum: 17 Jan 2021 | Born: United News | Door: Redactie