Het laatste nieuws uit Suriname

Dekosur gelauncht; er zal 800.000 euro vrijgemaakt worden voor uitvoering project

Publicatie datum: 17-04-2019 | Bron: Suriname Herald

De stichting voor Dekolonisatie van Suriname (Dekosur) werd gisteren gepresenteerd aan de samenleving. Dit vond plaats in de Ballroom van hotel Torarica. Het Dekosur-project houdt in dat er binnen drie jaar de geschiedenis van Suriname in de periode 1940 tot heden herschreven zal worden. Uit kringen van de organisatie heeft Suriname Herald vernomen dat het bedrag dat vrijgemaakt zal worden voor de uitvoering 800.000 euro is.

Het is de bedoeling dat Dekosur een wetenschappelijk instrumentarium zal opzetten voor hoofdzakelijk Surinaamse onderzoekers, studenten, beleidsmakers en individuen om het wetenschappelijke onderzoek te verrichten en te promoten vanuit niet-westerse perspectieven, zoals de Decolonizing the Mind-theorie. Maar als eerst zal er gewerkt worden aan de eerste stroming van de geschiedschrijving vanuit het egocentrisch wetenschappelijke kolonialisme.

Bij de launch van het project waren verschillende regeringsvertegenwoordigers aanwezig zoals de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Lilian Ferrier. Ze vindt het belangrijk dat de geschiedenis herschreven wordt. “Het is misdadig wat wij met ons kinderen doen. Het Surinaamse onderwijs is volledig Europees en we moeten er vanaf zien.”

Wetenschappelijk-directeur Sandew Hira zegt dat er de komende drie jaar gewerkt zal worden aan diepgaand onderzoek naar de economische, sociale, politieke en geografische ontwikkeling van Suriname. Dat moet resulteren in zesdelige encyclopedie van zesduizend pagina’s. We zijn net gestart en zijn aan het grondvesten; we bouwen een database, methode en technieken op en personen worden ook nog getraind, aldus Hira.

Het financiële gedeelte van het project wordt gefinancierd door de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). De SPSB-directeur, Ginmardo Kromosoeto, zegt dat er is gekozen om het project te ondersteunen vanwege de geschiedenis van de bank. Meer nog, omdat de bank deze maand 140 jaar bestaat. Hoe de bank zich heeft ontwikkeld gedurende 140 jaar is belangrijk voor Kromosoeto, om dat in de geschiedenis mee te nemen. 

Algemeen directeur Moeijinga Linga zegt dat er voor 16 april is gekozen om de launch te doen vanwege de rol die de goudsector heeft gespeeld in het verleden op deze dag.

Simone Awanna

Publicatie datum: 17-04-2019 | Bron: Suriname Herald

Ga terug Ga naar artikel

Opmerkelijk, Net Binnen

The Weather Network