• donderdag 28 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bouterse legt voor het eerst verklaring af in rechtbank over Decembermoorden

| nrc.nl | Door: David van Unen & Anna Herte

Suriname De Surinaamse oud-president Desi Bouterse werd in 2019 veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de Decembermoorden in 1982. 

De voormalig president van Suriname Desi Bouterse heeft maandag voor het eerst een verklaring in de rechtbank afgelegd in verband met het proces over de Decembermoordenmelden lokale media. Op een video die werd gedeeld door lokale media is te zien dat hij aankomt bij de rechtbank in Paramaribo, met de verklaring onder zijn arm.

Bouterse stelde in de half uur durende verklaring dat er niet aan waarheidsvinding is gedaan tijdens het proces. Hij sprak van „onmiskenbaar ernstige tekortkomingen” in de strafzaak. Zo zou de

rechtbank bepaalde getuigenissen hebben genegeerd. De oud-president hield de krijgsraad voor dat „de geschiedenis mij zal vrijspreken van alle schuld aan het trieste, traumatische gebeuren van december 1982”.

Alleen wapens kunnen dit oplossen’

Na het officiële moment voor de Krijgsraad begaven Bouterse en zijn gevolg zich naar het partijcentrum van zijn NDP, elders in Paramaribo. Daar trok de voormalig president in een toespraak voor zo’n twee- tot driehonderd aanhangers van leer tegen de regering van zijn opvolger Chan Santokhi, die volgens hem kapitalistisch is en op de hand van Nederland.

Bouterse zei dat „in het huidige systeem geen rekening wordt gehouden met het

volk”. Hij memoreerde aan de staatsgreep van 1980, toen onder zijn leiding – in de woorden van Bouterse – van Suriname een sociaaldemocratie was gemaakt. „Alleen wapens kunnen dit weer oplossen.” In het NPD-partijkantoor waren twee collega-sergeanten van Bouterse aanwezig, die destijds betrokken waren bij de coup. Volgens deze Ramon Abrahams en Laurens Neede was Bouterse „bloedserieus” toen hij aan de coup refereerde.

Niet aanwezig

De oud-president moest maandag verschijnen voor de krijgsraad om toe te lichten waarom hij in verzet is gegaan tegen het vonnis van twintig jaar celstraf. De zitting stond een aantal weken geleden al op de planning, maar ging toen niet door omdat Bouterse niet kwam opdagenDe voorzitter van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, liet toen weten dat ze verder uitstel niet zou accepteren. Als Bouterse vandaag niet was komen opdagen, zou het vonnis definitief worden.

Bouterse verontschuldigde zich ervoor dat hij vorige keer niet aanwezig was. Hij zou altijd hebben gedacht dat de aanwezigheid van zijn advocaat volstond. „Ik besef nu dat dit een denkfout is geweest,” aldus de voormalig president. Na de zitting is hij met zijn advocaat naar zijn partijcentrum vertrokken, waar hij zijn aanhangers zal toespreken.

Bouterse werd in 2019 bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel voor de politieke moord op vijftien tegenstanders van zijn militaire regime in 1982. Tijdens dat volledige proces was hij nooit aanwezig in de rechtszaal. Omdat hij niet aanwezig was, kon hij niet in hoger beroep gaan. Wel tekende hij verzet aan, dat begin dit jaar werd toegekend. Vanwege de coronapandemie werd de zaak tot nu uitgesteld. De strafzaak wordt vervolgd op 29 januari 2021.

| nrc.nl | Door: David van Unen & Anna Herte